Yavru köpeklere uygun aşılama zamanı 45’inci gündür. Köpekler anneden savunma sistemi alır. 45 günün altında aşı yaparsanız, annenin savunması aşıyı nötralize eder. Bu durumda da hem annenin savunmasından olursunuz, hem de aşıdan sıfır savunma elde ederseniz. 45’inci günde ise anneden gelen maternal antikorlar ortadan kalkar. Aşılardan önce köpeğe parazit tedavisi yaparız. Yapılan araştırmalara göre, parazit tedavisi uygulanmış hayvanlarda aşının koruma oranı yüzde 98 iken, parazitleri temizlenmemişlerde ise yüzde 40-60 arasında koruma elde ediliyor.
Aşı programımda önce kanlı ishal ve corona yapıyoruz. Kanlı ishal (diğer adıyla parvoviral enteritis), 1 yaşına kadar olan hayvanlarda yüzde 98 öldürme oranına sahip bir hastalıktır. Corona, 1 yaşından itibaren ömür boyu kanlı ishal tablosu ortaya çıkarır. Ama yüzde 40 civarında öldürme oranı olan bir hastalıktır.
İkinci olarak bronşin aşısı yapılır. Bu hastalık çok bulaşıcı, “barınak hastalığı” olarak da bilinen bir akciğer enfeksiyonudur. Öyle ki, köpeğin hasta bir köpekle yanyana durması dahi hastalığı alması için yeterlidir. Temas etmesi gerekmez. Bu da yüzde 50 civarında öldürme oranına sahip bir hastalıktır. Hayatta kalanlar da akciğer kapasitesinin büyük bölümünü kaybeder. Bu aşıların dışında köpeğe bir de karma aşı yapılması gerekir.
Aşıların 21 günden sonra bir tekrarı daha yapılır. Diyelim ki, bugün ilk karma aşıyı yaptık. 3 hafta sonra yeniden yapılması lazım. Bronşin için de aynısı geçerli. Şimdi aşının ilk dozunu yaptık. 3 hafta sonra tekrarlanması gerekir. Bunları içiçe soktuğunuzda da 6 haftalık bir aşı programı olur. Kanlı ishal, bronşin, karma, sonra kanlı ishalin tekrarı, coronanın tekrarı, bronşinin tekrarı ve karmanın tekrarı yapılır. En son da kuduza sıra gelir. Her sene olmak üzere, ömür boyu, bir karma, bir bronşin, bir corona, bir de kuduz aşısı tekrarlanarak yapılır.
Kuduz aşısı tek doz uygulanır. Fakat burada bilinmesi gereken önemli bir nokta vardır. Diyelim ki, kuduz aşısı yapılmış bir hayvanınız var. 20’inci günde kuduz bir hayvan köpeğinizi ısırdı. Köpeğiniz kudurmaz çünkü koruma altındadır. Ama aşıyı yaptıralı 30 günü geçmişse ve kuduz bir hayvan köpeğinizi ısırırsa köpeğiniz kudurur. Aşı yapıldıktan 30 gün sonra meydana gelen şüpheli saldırılarda kuduz aşısı tekrarlanmalıdır. Yaptırmazsanız koruma sağlamaz. Mesela, bir sokak kedisi bir fareyi parçaladı. Ardından gitti bir köpekle kavga etti. Sonra da o köpek sizin köpeğinizi ısırdı. Köpeğin sahibini tanımıyorsunuz. Kuduz aşısı olup olmadığını bilmiyorsunuz. Bu durumda köpeğiniz tehlike altında olduğu için aşının tekrarlanması gerekir.